9 december 2021

Koolhydraat arm dieet

2 min read

Wanneer je besluit tot het volgen van een koolhydraatarm dieet dan doe je dat om minder koolhydraten binnen te krijgen dan normaal. Het kan zijn dat je je richt op het verbeteren van je bloedsuikerwaarden. Het kan ook zijn om over het algemeen gezonder te eten en producten met een teveel aan koolhydraten te vermijden.

Zoals bij ieder dieet zijn er voor- en nadelen verbonden aan het nuttigen van koolhydraatarme producten. Het grote voordeel hierbij is dat je veel eiwitten binnen krijgt zodat je spiermassa behouden blijft. Het nadeel is dat je over het algemeen veel verzadigd vet binnen kunt krijgen waardoor je te weinig voedingsvezels consumeert.

Variatie in je menu

Het is dus vooral van belang dat je gevarieerd eet en zorgt dat je tevens voldoende voedingsvezels binnen krijgt. Oplosbare vezels nemen veel vocht op en beschermen je darmwand. Ze sluiten bovendien aan bij de zogenaamde goede bacteriën die in de darmen aanwezig zijn. Deze vezels zitten in peulvruchten fruit en de meeste groentes.

De onoplosbare vezels blijven niet in je lichaam achter maar zorgen voor het schoonmaken van de darmen. Deze tref je over het algemeen aan in granen, zaden en noten. Wanneer je de juiste combinatie van koolhydraat arm met voldoende vezels op je menu zet, dan blijft je lichaam in balans.

Je kunt je dieet tevens aanvullen met voedingssupplementen om het completer te maken. Er zijn goede supplementen die rijk zijn aan mineralen, eiwitten en die tevens een antioxiderende werking hebben. Als je bijvoorbeeld naar spirulinapoeder kijkt dan bevat dit alle ingrediënten.

Blauwgroene alg

Het is bekend geworden als astronautenvoedsel, maar werd door de Azteken al eeuwen gebruikt omdat het lichamelijk kracht zou bevorderen. Spirulina is een zogenaamde blauwgoene alg en groeit in mineraalrijk water. Het eiwitrijkgehalte is hoog en kan oplopen tot 60 %.

Het kan daarnaast het LDL cholesterolgehalte helpen verlagen, dat bekend staat als slecht en tegelijkertijd het goede HDL cholesterol laten stijgen. Daarnaast werkt het verhogend op het hemoglobinegehalte in de rode, zodat bloedarmoede wordt tegengegaan.

Er zijn aanwijzingen dat het positief werkt voor Diabetes type 2 en het is heilzaam bij niezen en een loopneus. Uit onderzoeken is gebleken dat de biologische supplementen meer vitaminen en antioxidanten bevatten. Hierdoor is de cel bescherming groter.

Het is in ieder geval altijd raadzaam om je dieet met een voedingsdeskundige of een arts te bespreken. Ieder lichaam is weer anders en het is goed om te weten of je vanwege bijvoorbeeld medicijngebruik iets beter niet op je menukaart kunt zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *