28 januari 2022

Noten: heerlijk en gezond

2 min read

Een handjevol noten is een heerlijk tussendoortje. Het wordt dan ook aangeraden door het voedingscentrum om elke dag een handje ongezouten noten per dag te eten. Ook andere voedingsexperts geven aan dat noten bijdragen aan een gezonde levensstijl. Toch zijn veel mensen wat huiverig voor het eten van noten. Noten bevatten namelijk veel calorieën en zijn vaak erg vet. Hoewel dat zeker waar is, is dat helemaal niet erg. De vetten in de noot zijn onverzadigde vetzuren en dat is goed voor je hart en bloedvaten. Ook zijn noten rijk aan voedingsvezels en dat betekent een langer verzadigd gevoel. Allemaal redenen om de noten in je voedingspatroon op te nemen.

Verschillende soorten noten

Als je besluit noten op te nemen in je dagelijks voedingspatroon, heb je de keuze uit veel verschillende soorten noten. De meest bekende noot is waarschijnlijk de cashewnoot. Zijn opvallende uiterlijk, maakt deze noot heel herkenbaar. Daarnaast is deze noot populair vanwege zijn lage vetgehalte, wat mensen toch meer aanspreekt dan een vette noot. De cashewnoot bevat daarnaast ook tryptofaan, een stofje dat door ons lichaam wordt omgezet in serotonine. En serotonine heeft dan weer een positieve invloed op je stemming, activiteit en slaap. Een andere populaire noot, is de walnoot. Walnoten kennen we niet alleen als gekraakte vorm, maar ook in dop zijn deze erg populair. Walnoten zitten boordevol gezonde omega-3 en omega-6 vetzuren en deze hebben weer een positief effect op je gezonde cholesterol. Ze passen dus heel goed in een gezond en bewust dieet. Naast cashewnoten en walnoten, kun je ook veel andere noten kopen. Denk bijvoorbeeld aan pistachenoten, macadamia noten, hazelnoten, pecannoten, paranoten en amandelen.

Hoe eet jij je noten

Een handjevol noten wordt aangeraden per dag te eten. Maar hoe ga je deze noten eten? Uiteraard kun je ze als lekkere snack tussendoor nemen, ongezouten in een notenmix bijvoorbeeld. Maar je kunt de noten ook verwerken in een heerlijk gerecht. Zo worden cashewnoten vaak toegevoegd als smaakmaker in Aziatische gerechten en wordt met amandelschaafsel menig bakproduct afgewerkt. Ook zie je noten vaak terug in salades, wat overigens een heerlijke crunchy bite geeft aan jouw salade. Je kunt noten kopen in verschillende variaties. Zo zijn er ongezouten rauwe noten. Dit zijn de noten op hun puurst, heerlijk zonder extra toevoegingen. Je proeft dus echt de noot. Je kunt de noten ook geroosterd of gebrand kopen. Dat geeft de noot een heerlijke twist en maakt de noot zeker interessant. Vindt jij een pure noot wat flauw, dan kun je ook gezouten noten kopen. Welke noot jij ook kiest, het blijft een lekker en verantwoord hapje tussendoor!