28 januari 2022

Raadpleeg voor een aangepast eetpatroon altijd een diëtist

2 min read
dietist amsterdam

Als je er niet op let, is de kans aanwezig dat in de loop der jaren ongezonde gewoontes inslijten in je patroon. En dat er misschien wel structureel voedingsstoffen ontbreken aan je dieet. Je eetpatroon en eetgewoontes omgooien is echter geen gemakkelijke taak. Als je eenmaal gewend bent om iets op een bepaalde manier te doen en je doet dat al heel lang, dan verander je het meestal niet eenvoudig. Misschien ben je erg aan bepaalde etenswaren of eetmomenten gehecht. Precies om deze redenen is het aan te raden eens bij een diëtist in Amsterdam op consult te gaan. De diëtist houdt rekening met jouw wensen en voorkeuren, en maakt een persoonlijk plan, speciaal voor jou, waarmee je je doelen kunt behalen. Wat mogelijke doelen zijn lees je hieronder.

dietist amsterdam

Afvallen en aankomen

De meeste diëten hebben direct te maken het afvallen of aankomen in lichaamsgewicht. Vooral mensen bij overgewicht wordt er vaak voor een dieet gekozen met als doel natuurlijk: afvallen. En met goede reden, want overgewicht staat aan de basis van veel gezondheidsproblemen. Maar ook ondergewicht is niet ideaal. Ook in geval van een te laag gewicht is het raadzaam met een diëtist naar je dieet te kijken. En stapsgewijs je gewoontes te veranderen naar een eetpatroon met voldoende koolhydraten, eiwitten, energie en voedingsstoffen.

dietist amsterdam

Andere specialisaties

Een goede diëtistenpraktijk biedt meer dan ‘alleen’ begeleiding bij aankomen en afvallen. Ook (de ouders van) baby’s, peuters, kinderen en tieners kunnen terecht voor begeleiding bij het veranderen van het eetpatroon en eetgedrag. Een diëtist heeft vaak een of meerdere specialisaties. Je kunt daarbij denken aan diabetes, eetstoornissen, voedselallergie, kanker, darmproblemen. Sommige diëtisten zijn gespecialiseerd in voedingsbegeleiding/ diëten voor bepaalde leeftijdsgroepen, ouderen bijvoorbeeld. Zwangere vrouwen kunnen ook terecht bij de diëtist, voor voedingsbegeleiding bij zwangerschap-gerelateerde voedingsproblemen zoals misselijkheid en obstipatie. Maar ook voor heldere uitleg over wat je nu wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap. Voor hen kan een afspraak bij een diëtist dus ook zeker nuttig zijn. En wat te denken van mensen die vegan willen worden? Een veganistisch eetpatroon is goed voor het milieu, dieren en je gezondheid. Belangrijk is wel dat je rekening houdt met het feit dat je voedingsstoffen mist die je via vlees en zuivel zou hebben binnengekregen.