28 januari 2022

Wat is een combisteamer?

3 min read

Door de jaren heen zijn er op de markt menig aantal nieuwe toestellen verschenen die geïntegreerd kunnen worden in een horeca-omgeving. Eén van deze nieuwe toestellen is de zogenaamde combisteamer. Het betreft hier een toestel welke erg populair is geworden, niet in het minst omdat ze zich kenmerkt door een ongelofelijk veelzijdige functionaliteit. Een combisteamer is namelijk een oven en stoomoven in één. Ben jij ook wel benieuwd naar de verschillende mogelijkheden die worden aangeboden door het gebruik van een combisteamer en wil je daar graag alles over te weten komen? Dan moet je vooral snel verder lezen! 

Eenvoudig verschillende gerechten bereiden 

Het kopen van een combisteamer zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om tal van verschillende soorten gerechten klaar te maken. Dit bovendien op een uitermate efficiënte manier. Door gebruik te maken van een combisteamer is het in eerste instantie perfect mogelijk om te bepalen op welke manier je jouw voedsel wil gaan verhitten. In de praktijk kan er bij een combisteamer voor worden gekozen om zowel zaken als groenten, vlees, vis rijst en pasta klaar te maken. Het enige wat je daarvoor moet doen is deze zaken in de gastronormbak plaatsen in de combi-stoomoven en aangeven over welke wensen je beschikt. Vervolgens zal het toestel deze wensen proberen in te lossen. 

Bovenstaande maakt reeds meteen duidelijk dat een combisteamer in de praktijk erg eenvoudig werkt. Doorgaans is het enige wat je moet doen dan ook aangeven op een (digitale) display op welke manier het voedsel precies moet worden bereid. In slechts enkele seconden tijd is het dan mogelijk om allerhande zaken in te stellen. Het gaat hierbij niet alleen om de kooktijd en de temperatuur, maar ook bijvoorbeeld om de vereiste hoeveelheid aan stoom. Vervolgens zal de combisteamer voor jou aan de slag gaan zonder dat je hier verder nog iets voor hoeft te doen. Let wel, pas op wanneer de deur van de combisteamer wordt geopend. Het is namelijk niet ondenkbaar dat er dan (hete) stoom zal ontsnappen!

  1. Wat maakt een combisteamer nu precies zo interessant?

Er zijn ongelofelijk veel verschillende zaken die ervoor zorgen dat een combisteamer gebruiken erg interessant is. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het feit dat groenten er om bekend staan een compleet andere smaak en kleur te krijgen op het ogenblik dat ze in water worden gekookt. Door middel van verhitting op basis van stoom is het echter mogelijk om de groenten te reserveren met een zo optimaal mogelijke smaak en kleur. Dat is echter nog niet alles. Daarnaast zorgt verhitting met stoom er ook voor dat de vitamines niet verloren gaan. Ook dit is een bekend probleem welke vaak de kop opsteekt bij andere bereidingsvormen. 

Niet alleen bij groenten is er een positief verschil merkbaar bij het gebruik van een combisteamer. Dit is namelijk ook het geval bij het bereiden van vis en vlees in een combisteamer. Door te kiezen voor verhitting met stoom is het namelijk in de praktijk op veel efficiëntere wijze mogelijk om smaken aan het voedsel te kunnen onttrekken. Dit zorgt ervoor dat niet alleen vlees, maar ook vis aanzienlijk lekkerder gekruid kunnen worden. Het mag dan ook duidelijk zijn, een combisteamer gebruiken is in de praktijk zeker de moeite waard!