9 december 2021

Wat zijn de voornaamste bestanddelen in vegan snoep?

2 min read

Aardbeienveters, suikerspinnen, fruitpastilles, die roze en blauwe flesjes… Kun jij je onze vroegere kinderfavorieten nog herinneren? Of je nu de ultieme zoetekauw bent of tegenwoordig liever vraagt ​​om een ​​plantaardige variant; snoep, daar is iedereen dol op! Ondanks de vele lekkere en slechtere keuzes die je hierover kunt maken, geeft een snoepje op plantaardige basis al snel een beter gevoel. Wil je meer weten over veganistisch snoep en de voornaamste bestanddelen ervan? Mysugarbox.nl geeft je graag meer informatie.

Hoe wordt vegetarisch snoep gemaakt?

Van gelatine en bijenwas tot melkpoeder; er kan veel zijn om op te letten als het gaat om snoepgoed en het veganistisch houden van onze keuzes. Maar omdat de voorraadkast van de natuur zo groot is (en er gelukkig een aantal slimme koks die zijn), hebben we gelukkig nog steeds genoeg om uit te kiezen. Veganistische snoepjes worden voornamelijk gemaakt door plantaardige alternatieven voor gelatine te gebruiken, zoals agar-agar, carrageen en vega-gel. Agar-Agar, een speciaal zeewiersoort, is hierbij het voornamelijkste alternatief, omdat het een hoog smeltpunt heeft en hierdoor minder kans heeft op het ‘instortende pudding-effect’! Het wordt gewonnen uit rode algen en staat net als gelatine bekend om zijn afwezigheid van smaak, kleur en geur. Agar-agar wordt al sinds de 17e eeuw in de Japanse keuken gebruikt en fungeert voornamelijk als geleermiddel in klassieke desserts of hartige gerechten, zoals bij het indikken van verschillende soepen of patés.

Naast agar-agar worden er ook veel fruitsuikers en siropen gebruikt bij het produceren van vegan snoep, waardoor het nog steeds mogelijk en zeer eenvoudig wordt om een ​​plant-powered sugar kick te krijgen. 

Maar hoe zit het dan met suikerspinnen?

De suikerspin, het sprookjes zijde, gesponnen suiker, noem het hoe je wilt; De traktatie met gesponnen suiker is en blijft een vaak terug geziene gast op carnaval,-, kermisterreinen en sportevenementen. Doordat de suikerspin gemaakt is van suiker (en suiker een plantaardig product is), zou je snel in de verleiding kunnen komen aan te nemen dat de suikerspin voor veganisten een veilig product is om te eten. Helaas is dit mogelijk niet altijd het geval. Waarom? Omdat suiker zelf niet altijd veganistisch is. 

Het antwoord ligt in het proces dat wordt gebruikt om de ruwe suikerriet om te zetten in de zoete, kristallijne substantie die uiteindelijk tot de suikerspin wordt gesponnen. Alle rietsuiker begint veganistisch, alleen het proces dat wordt gebruikt de suikers te verfijnen, maakt ze ongeschikt voor een veganistisch dieet.

Wil je daarom zeker weten dat je écht goed vegan snoep te pakken hebt? Neem dan eens een kijkje op de website van onze partner My Sugarbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *